Man, 47, Företagare

Man, 47, Företagare

När jag fick typ-2 diabetes blev jag motiverad att göra förändringar.

Redan som ung lärde jag mig att ha arbetet som mer eller mindre främsta mål i mitt liv. Min egen fysiska kondition, tillräckligt med nattsömn och hälsosam kost har kommit i andra hand. Som följd av flera års intensiva resor och palavrer ökade jag så småningom i vikt och min allmänna kondition sjönk till en nivå där det metaboliska syndromet fick god fart. När jag efter flera års användning av statiner fick en typ 2-diabetesdiagnos fick jag äntligen krafter att aktivera mig för min egen hälsa, min familj och för att orka.

En bekant uppmanade mig att ringa till Pontus och efter första träffen påbörjade vi Intensivfasen, i vilken jag under 6 månader lärde mig nya levnadsvanor. Pontus anvisningar och beaktandet av min egen karaktär har varit av första klass. Pontus diamantslipade system och goda yrkeskunskap har fungerat strålande och för min egen del har jag bara behövt göra som jag blivit tillsagd. Visserligen har min egen beslutsamhet och starka satsning på programmet varit en hjälp på vägen. Positiva resultat hjälper en framåt. Min kropp responderade väl till Pontus skräddarsydda livsstilsförändring. När energinivån och allmänna konditionen steg fick jag motivation att fortsätta. Dessutom ökade Pontus aktiva sparring och olika forskningsresultat och artiklar betydligt min förståelse för ett hälsosammare liv.

I början satte vi som mål att skära ner diabetesmedicineringen till ett minimum och att möjligen slippa statinerna helt. Efter nio månader hade min hälsa förbättrats så mycket att min läkare strök all medicinering. Mina blodvärden är numera en ung idtrottares. Diabetesen har övervunnits och tack vare min nya livsstil håller den sig borta till livets slut. Jag gick ner ca 25 kg i vikt under Intensivfasen och jag har fått ordentligt med mera muskelmassa. Vi fortsätter med regelbunden uppföljning och mäter då och då mina värden. Och självfallet fortsätter jag att studera all slags livsstilsinformation.

Pontus “öga för spel” är osvikligt och jag hoppas att vårt samarbete fortsätter flera år ännu.

Man, 40, Företagare

Man, 40, Företagare

Nästan ett nytt liv - det är möjligt
 

Jag var en arbetstokig företagare och otaliga projekt tog all min tid. På fritiden älskade jag god mat och goda viner och under årens lopp samlades en skrämmande massa kilon på mig. Min fysiska kondition var obefintlig och jag trodde att jag inte kunde motionera på grund av min ryggradsreuma. Med Pontus yrkeskunskap och heltäckande ledning ändrades allt. Tack vare kostval och -tillägg och rätt sorts motion övervanns infektionen i min kropp och snart kunde jag t.o.m. njuta av hård träning. Min kropp var i helt annat skick. Laboratorieproverna bekräftade att förändringen överlag var svindlande. Pontus ändrade helt på mitt liv och för det är jag honom evigt tacksam.

Efter den täta begynnelseperioden har vi samarbetat enligt uppföljningsprincipen och Pontus ser till att jag håller mig på spåret även i fortsättningen.

Man, 33, Företagare

Man, 33, Företagare

Nya levnadsvanor - företagare 35 år
 

Jag var företagare och ca 30 år gammal och mina arbetsdagar var oftast mer än 12 timmar långa. Mina matvanor var väldigt "manliga" - jag gillade mest fet och kolhydratrik mat och portionerna var massiva. Grönsaker eller sallader åt jag knappast alls.


I min ungdom hade jag sportat aktivt men på äldre dar satt jag mest framför skärmen och drack kaffe. Tillsammans med Pontus började vi gräva upp mig ur "gropen", fast jag kanske inte själv ens ännu fattade hur djupt jag hade sjunkit. Före den tre månader långa intensivfasen tog Pontus mig på en läkarundersökning, som visade att min kondition var "ytterst svag". Det var inte trevligt att höra, speciellt som jag trodde att jag fortfarande var i ganska gott skick.


Pontus ändrade totalt på min livsstil: idrott minst varje dag och jag fick bara äta mycket små portioner. Alkoholen begränsades till ett minimum. Lyckligtvis var lördagarna så att säga "lediga" då jag fick äta och dricka vad jag ville. Efteråt har jag  kommit till den slutsatsen att utan dem hade jag knappast orkat med den här tremånaders perioden. De första veckorna var jag ständigt hungrig och på dåligt humör, vilket särskilt min hustru fick lida av. Efter det här hände emellertid något märkligt: hungern och irritationen gav vika och i stället kände jag mig väldigt energisk. Jag började också gå ner i vikt. Salladerna och grönsakerna började smaka gott. De följande två månaderna  gick som på räls och till slut hade jag gått ner mer än 10 kilo och jag kände mig som en annan människa. I slutet av projektet gick vi igen på läkarkontroll och nu konstaterades det att min kondition var " nästan som en idrottares". Fast kuren tog slut fortsatte jag med mina nya kostvanor. Visserligen händer det att jag halkar av ibland, men nu vet jag vad jag ska göra och Pontus direktiv ekar för evigt i mitt bakhuvud. Jag är säker på att Pontus konditionskur är en utmärkt start för vem som helst, som är beredd att göra rätt så stora förändringar och som inte är rädd för att lida lite för ett välbefinnande som räcker livet ut.